האפיסטמולוגיה של הארון של כוכב נולד: מהראל סקעת ועד נועה דויטש ואוהד שרגאי ובחזרה

 קצת אחרי שפרסמתי את הרשימה "האפיסטמולוגיה של הארון של המוזיקה הישראלית"  (וראו גם הרשימות  הקודמות בנושא :"פולמוס הפרטיות, הארון והאאוטינג"  ו"איך זה שחובי סטאר אחד מעז") יצא יהודה פוליקר מהארון בפעם השנייה (או השלישית): התברר שגם אחר סרט הטלביזיה בו יצא מהארון בדרכו שלו, לא יוכל פוליקר להתחמק מראיון הוידוי בצורת כתבת השער לשבעה ימים של "ידיעות אחרונות". הרי כל עוד לא נתן פוליקר את הראיון, הכללים משמרי הארון (המתכנים בשיח הליברלי "כללי הפרטיות") של עורכי ידיעות אחרונות  (וכותבי הוויקפדיה) חייבו שלא להתייחס לפוליקר כמי שאוהב גברים, למרות מה שהוא כבר כן אמר. על כן, כפי שנכתב בפתח ראיון הוידוי איתו, סיפק פוליקר הפעם "לא עוד אמירה מכובסת שתשאיר את רוב הקהל הישראלי מבולבל". הכתבה הייתה כמובטח כזו שבה "פוליקר לא סתם יוצא מהארון. הוא בועט בו ומרסק את הדלת".("אני בלי הצל שלי", ראיון עם רז שכניק ורביב גולן, ידיעות אחרונות, 7 ימים, 16.7.2010). היא כללה את כל הרפקליות המוכרות: “ממתי ידעת”, “מתי סיפרת להורים”, “האם אתה רוצה ילדים”, וכו'. שוב היינו עדים אם כן לחומרים שמרכיבים את האפיסטמולוגיה של הארון של המוזיקה הישראלית: אתה נחשב בארון כל עוד לא הצהרת על כך בראיון הוידוי  בו אתה נדרש לשבת על ספת המרואיין, להתוודות ולהצהיר. זאת, אף אם אמרת קודם שאתה לא מסתיר ודיברת על זה בצורה קצת פחות מפורשת. זהו שיח הפרטיות כמשמר את הארון ואת אי הנראות של אהבה בין בני אותו המין, וזוהי גם התפיסה שמשמרת את החלוקה הבינארית והקשיחה הטרוסקסואל/הומוסקסואל: אסור לאחרים לכתוב על אהבתך לבני מינך אלא אם כן תייגת את עצמך כשייך לקטגוריה הומו  (או לסבית) בצורה מפורשת. אפשר כמובן לדבר גם על  מימד נוסף של הסיפור, קרי עסקת החליפין של כתבת השער שתעזור לקידום האלבום החדש, זו שבתמורה לה מוכן האמן לבעוט ולרסק את דלתות הארון. (באמור לעיל אין כמובן כדי לשלול את זכותו של אדם לעשות את הבחירות המשמעותיות בחיי בעצמו. כפי שהסברתי בפירוט ברשימות הקודמות מטרתי כאן היא לנתח את שיח ה"פרטיות" וגם להצביע על מגבלותיו והבעיה בתפיסה בה רק נטייה מינית אחת נחשבת כעניין "פרטי").

ומכאן, כפי שהבטחתי בסוף הרשימה ההיא, לאפיסטמולוגיה של הארון של כוכב נולד. אקדים ואומר שאין באמור לעיל כדי לומר משהו ספציפי על הנטייה המינית של אף אחד או אחת מהמוזכרים…

כוכב נולד היא מקום מרתק למתעניינים באפיסטמולוגיה של הארון של הזמר הישראלי. למעשה אפשר לבחון ארבעה שלבים בסיפור הזה:

הפרק הראשון של הסיפור התרחש בעונה השנייה, שהתחילה עם האודישן של הראל סקעת, והביצוע הבלתי-נשכח שלו ל"בתוך" הן באודישן והן בתכנית האולפן של כוכב נולד 2. כאשר סקעת שר  "אני שקעים לכל קמריך" בלשון הפונה לגבר, זה היה יפה להכאיב ועורר דיון נרחב בנטייתו המינית. אבל מהר מאוד הוא הסביר שבעצם, זה לא שהוא שר את זה לבחור: כשהוא שר את "בתוך" כשיר המושר לגבר, הוא חש כאילו שבחורה שרה את זה לו. האמירה לא ממש הסתדרה עם העובדה שהראל סקעת עשה כששר את "בתוך"  מהלך כפול: הוא  אכן שר את השיר לגבר, כפי שהיה במקור עת שרה את השיר דפנה ארמוני במסגרת להקת חיל האוויר, ("על נשמות שלי אתה שולט") אך גם שינה את המגדר של האני השר ללשון זכר ("אני טובע בדמותך במקום הנוסח המקורי ,"אני טובעת בדמותך").  כאשר הוא נשאל בעבר על השיר הוא בחר אם כן שלא לעשות את המהלך שעברי לידר עשה לפני יציאתו הרשמית מהארון (כלומר לומר שהשירים הם על חייו, ושהוא לא מסתיר כלום, כל זאת בלי להצהיר בשלב ההוא מפורשות על נטייתו המינית), אלא דווקא להרחיק את עצמו מהפרשנות ההומואירוטית המתבקשת של גרסתו לשיר, תוך התעלמות כאמור מכך שהשיר הושר כשיר שגבר שר לגבר.

 

 

אחרי כל הדרמה של "בתוך" הכחיש סקעת בראיונות שהוא גיי.  אם הביצוע שלו ל"בתוך" היה סוג של נוכחות מחוץ לארון מהרגע הראשון, הרי שאפשר לומר שהראל סקעת הוא מישהו שעבר תהליך הפוך של כניסה, ולא יציאה, מהארון. אפשר גם לטעון (אם כי זו שאלה של טעם) שגרסתו ל"בתוך" הייתה ונשארה לא רק הפתיחה אלא גם השיא האמנותי של הקרירה של סקעת, ואולי זה לא מקרי.  בכל מקרה לגבי סקעת התרחש דבר מעניין:  זה הפך להיות, לפחות בשלב מסוים, לגיטימי לדון בשאלה של האם הוא הומו ולפרסם רשימות שכותרתן שאלה "אז רגע, הראל סקעת הומו או מה?" . מאחר ובדרך כלל עצם קיום הדיון הזה נחשב כבר כחוצה את גבולות האאוטינג, מעניין שהוא התקיים לגבי סקעת, שאף נשאל על כך כאמור בעבר מפורשות בראיונות, והכחיש. זה לא הפריע לדנה אינטרנשיונל לשאול בדרכה הייחודית, בשידור חי בתכנית רדיו לפני כמה חודשים, האם הראל סקעת כבר יצא מהארון.

הופעתו של סקעת בעצרת הזיכרון לרצח בברנוער, בחודש אוגוסט האחרון, פתחה את תיבת הפנדורה הזו מחדש. מצד אחד היו שפירשו את הופעתו של סקעת בעצרת, ובפרט בחירתו לשיר שם שוב את "בתוך", כאמירה של הזדהות שעשויה לסמן דרך חדשה במיקום של סקעת אל מול הארון. מנגד, הסתייגותם הפומבית של גל אוחובסקי ואביעד קיסוס מהופעתו של סקעת, תוך שהם מביעים את התנגדותם להופעתו של אמן בארון באירוע זה, נתפסה, די בצדק יש לומר, כאאוטינג וגררה ביקורת מרבים לרבות מאסי עזר שכרגיל אמר דברי טעם. הדיון סביב האירוע הזה חשף שוב את האפיסטמולוגיה המורכבת של הארון, כאשר חלקו התנהל בצורה מקודדת בלי להזכיר את השם המפורש, למרות שחלקים אחרים של הדיון שהתנהל בתקשורת עסקו מפורשות בסקעת.

הפרק השני של הסיפור הוא בעונה החמישית, עת התקיים דיון קצת שונה (ופחות מתוקשר) לגבי המועמד נדב קדמון, וכפי שכתבתי בזמנו לא היה ברור איך אפשר לדבר על הנושא בלי להיות מואשם (כפי שהואשם מקומון מסוים) באאוטינג מצד אחד (כי האדם לא הצהיר על נטייה מינית כלשהי) או באינינג מצד שני: האם כאשר קדמון שר את ליאונרדו, שהוא שיר מקודד של עברי לידר על בחור גיי שעדיין בארון אך כבר בדרך החוצה ובקרוב יספר לכם על כך, ומדבר על הזדהותו עם השיר הזה, ובכך בעצם מבצע את מה שעברי לידר עשה כשהוא שר את השיר הזה, כלומר שלח מסר מקודד, ואפילו בצורה יותר חזקה מזו שעברי עשה בזמנו, כי עכשיו הקידוד הוא גם לעברי שאכן יצא מהארון בהמשך, הוא לא מספר לנו בעצם על נטייתו המינית שלו בעצמו?.

 

הפרק השלישי של הסיפור הוא בעונה השביעית, והתעורר כמובן עקב הופעתו הבלתי נשכחת של חובי סטאר. כבר ניתחתי ותיעדתי את ההתייחסות לנושא בפוסט הזה ובתגובות לו ולכן כל מה שאוסיף ואסכם כאן, הוא שחובי סטאר היה הדמות הראשונה בכוכב נולד אבל אולי בכלל בעולם הבידור והתרבות הישראלי, שההנחה הייתה שמותר להתייחס אליו כגיי, גם מפורשות בתקשורת, בלי שהצהיר על כך, לא בשיטת ראיון הוידוי ואפילו לא בשיטת יהודית רביץ. אני לא יודע אם זה המוחצנות של חובי סטאר, או המסר שהוא או ההפקה העבירו לתקשורת.  נדמה שבכל מקרה לתקשורת היה קל יותר לקבל ולסמן דווקא את סטאר ה"צבעוני" כהומו מאשר היא היתה מוכנה לעשות בכל הנוגע למישהו שמשדר מה שנתפס כגבריות נורמטיבית-תקנית. מהאחרון, ניתן לשער, היו דורשים את ראיון הוידוי.  אבל כפי שכתבתי ברשימה ההיא, חובי סטאר העז לא פחות ממישהו שנתן את ראיון הוידוי. הוא הביא את המוחצנות שלו ואת הנוכחות הייחודית שלו, עם השחור בעיניים, עם הטבעות. חובי סטאר הביא את  הילד השונה שחטף מכות בקרית אתא ולא היו לו חברים, אל המסך, בלי להסתיר שום דבר ממנו.

 

 

והנה אנו מגיעים לפרק הרביעי של הסיפור,  בו חלים שינויים נוספים: בעונה השמינית, זו שהסתיימה עכשיו. תשכחו מדיוני אאוטינג, אינינג וכו'. תשכחו לרגע אפילו מחובי סטאר שלא הסתיר שום דבר בלי לתת ראיון וידוי. מהרגע הראשון, בסרטון ההכרות איתה אמרה נועה דויטש שהיא "הכי פתוחה עם זה", שרואים עליה, שצריך להיות "אידיוט" כדי לא לראות שהיא "אחת מהחברה", ואחרי שלרגע התבדחה "אני לא בקטע, אני לא לסבית!", הסתכלה על המצלמה וקראה לכולם "צאו מהארון!".

 

 

 ואם חובי סטאר היה out there  עם המוחצנות האוחצ'ית שלו, הרי שנועה דויטש היא אולי הבוצ'ית הראשונה מחוץ לארון בפריים-טיים הישראלי.  כשהיא שרה "אני לא גבר ולא אישה" היא גם פתחה את הנושא של הקשר בין נטייה מינית וזהות מגדרית. הבחירות שלה בהמשך התכתבו עם הנושא הזה, גם כאשר היא שרה את "ניצחתי" של דנה אינטרנשיונל וגם כאשר הפכה את "לגור איתו" של ריקי גל וצביקה פיק ל"לגור איתה". 

שני הביצועים האלה כמו גם הביצוע שלה ל"איך קוראים לאהבה שלי" היו מבטיחים והעידו על כך שנועה דויטש עשויה להיות לזמרת רוק מעניינת, אף אם הודחה מהתכנית בשלב מוקדם יחסית. אגב, נועה דויטש יצאה מהארון גם היא פעם שנייה, כביסקסואלית, כאשר בישרה שהיא לא אוהבת רק בנות, וכדבריה "אני יכולה להיות עם זה ואני יכולה להיות עם זה". הדואט שהיא ביצעה יחד עם תהל שוהם ל"לבן בחלום שחור" של איפה הילד, ניכס לכמה רגעים גם את תהל ל"רצף הלסבי" המפורסם, והיה זה דואט בוץ'-פם מקסים במיוחד.

 

 

את מה שדויטש עשתה ל"לגור איתו", עשה מתמודד אחר, אוהד שרגאי, ל"כל יום אני מאבדת בחור יפה ברחוב" של חווה אלברשטיין, אותו הפך, בביצוע נפלא שלו מלפני כוכב נולד ל"כל יום אני מאבד בחור יפה ברחוב". להבדיל מדויטש הנושא של מיניות לא עלה ישירות בראיונות עם שרגאי, אבל הבחירה שלו לתת ל"כל יום" את התוכן אותו נתן בקליפ מבי"ס רימון שהוצב באינטרנט וזכה לצפיות רבות מדברת בשם עצמה.

גל אוחובסקי הגדיר את אוהד שרגאי בסיום האודישן שלו "חובי סטאר הדור הבא". מבלי להיכנס להשוואה בין שני הזמרים הרי יש משהו משותף ביחס של השופטים לשניהם. כתבתי ברשימה על חובי סטאר שהשופטים דרשו ממנו בצדק להתרכז בשירה שלו, אך באחת הסצנות "מאחורי הקלעים" הוא הדגיש שהוא יקטין קצת את "הביונסה" לפי המלצתם, אבל אין לו שום כוונה לגמרי להוריד את "זה"… במקרה של חובי סטאר היה אפשר להיזכר במה  ש Kenji Yoshino  כינה covering:  דרישה שאינה דרישה להסתיר זהות אלא להסתיר מאפיינים והתנהגות שמחצינים אותה.

 

גם כשזה מגיע לשרגאי, השופטים ביקשו ממנו לרסן את התנועות הרבות והגדולות.  זה אולי לא בדיוק "ה-ביונסה" של סטאר, אבל הבקשה הייתה דומה באופייה, בפרט כאשר הם ביקשו ממנו להפסיק "להתריס". אוהד שרגאי שר נפלא ומופיע נפלא, אם לי לעתים נדמה היה שהוא הקשיב קצת יותר מדי לשופטים. הביצוע הבלתי נשכח שלו ל"כל יום אני מאבד", וביצועים כמו ל"לא בוכה" של יעל לוי,  ל"לילה" של נוער שוליים, ל"מה איתי" של אריק איינשטיין ובייחוד ל"אם יש גן עדן" של אייל גולן, מעידים שמדובר באחת ההבטחות החדשות של המוזיקה הישראלית.

גם ל"דברים שרציתי לומר" של פוליקר הוא הביא מימד חדש, כזה שמבליט  את ה"אימה" שמוזכרת בשיר.  כפי שכתב איתמר זהר, עם שרגאי יש סיכוי לכוכב פופ אמיתי, ואם יורשה לי לצטט ממנו: " הוא רוכן על הפסנתר כמו רופוס ויינרייט, תיאטרלי כמו מארק אלמונד ואופראי כמו קלאוס נומי, משתוקק להראות כי פופ במהותו נועד לגעת בנשמה ולטלטל אותה לא פחות ואולי אף יותר מאשר לנענע את הרגליים ולהעיף את הראש לעננים. גם אם לפעמים הוא דרמטי מדי, זה עדיין בגבולות המותר. חובת ההוכחה ממילא תוטל עליו בהמשך", וכדברי צפניה  "החדשות הטובות הן שבנוסף למניירות, אוהד שרגאי עמוס בכישרון שמאיים להתפוצץ. החדשות הרעות הן שבקיץ 2010 בישראל, כלל לא בטוח שלא יסורס ע”י ההפקה או יודח כבר בתחילת הדרך". שרגאי, עם יכולת ההגשה והפרשנות הייחודית שלו לשירים,  הגיע דווקא לגמר, ועל פי מיטב המסורת בה המוזיקאים המוכשרים ביותר לא זוכים בכוכב נולד, ואולי טוב שכך, הסתפק במקום השלישי. בדרך לגמר, הוא ביצע במהלך העונה את "בין כל הבלגן" של שרית חדד בביצוע מקסים ביותר, תוך שהוא הופך אותו לשיר אהבה לגבר. בגמר היה אמור, לו היה מגיע לבצע שיר שני, לבצע את גרסתו (מלפני כוכב נולד) ל"כל יום אני מאבד". יש לי תחושה ששרגאי, לו היה נשאל, לא היה עושה לביצועים האלו "אינינג" מהסוג שסקעת ניסה לעשות ל"בתוך", ואולי חלק מהעניין הוא בכך שהוא פשוט לא היה נשאל. מעניין אם כן הפער בין ההנחה שבבחירתו לשיר שירי אהבה לגבר בוחר שרגאי להיות מחוץ לארון, ובין האשמתו של אוחובסקי באאוטינג של סקעת, ששר אף הוא, לרבות בעצרת המדוברת עצמה, שיר אהבה לגבר בעצמו. אכן, העובדה שהוא ביצע שירי אהבה לגבר אפשרה להכתיר את שרגאי כ"גיי אייקון", אם כי נשארת השאלה האם כמו חובי סטאר גם שרגאי יצליח לדלג על ראיון הוידוי, או שמא גם ממנו יידרש לספק את סיפור ה"ממתי ידעת" וכו' לעיתון הנכון בזמן הנכון.

 

ואפרופו איקונים, נדמה שאי אפשר להתעלם מכך שכפי שבלי קשר לנטייה מינית זו או אחרת ולמרות שהיא יוצאת עם בחורים, הפכה מרינה מקסימיליאן בלומין לאייקון נערץ על לסביות בכוכב נולד 5, כך קרה בעונה הנוכחית לדיאנה גולבי. זו האחרונה הכריזה אמנם שאין לה חבר והיא גם לא כל כך יודעת אם היא רוצה, אך נדמה שמעמדה כדייקון יישאר בלתי מעורער גם אם היא תשנה את דעתה בנושא.

אז על מה הרשימה הזו בעצם? על מי הם הזמרים המעניינים ביותר של כוכב נולד השנה, או שמא על שאלת האפסטימולוגיה של הארון של כוכב נולד?  האמת שכפי שהערתי בעבר, אני צופה סלקטיבי ביותר בכוכב נולד, ויש לי דעה לא חיובית במיוחד על סגנון השירה הדומיננטי בתוכנית, ועל הרבה מאוד מימדים שלה. תקצר היריעה מלפרט וזה גם לא הנושא של הרשימה הזו. עם זאת אי אפשר להתכחש לכך שלעתים (נדירות מדי) נחשפנו דרכה למוזיקאים וזמרים מוכשרים ומעניינים. בכוכב נולד 5 סברתי שלצד נדב קדמון, אדיר אוחיון ומרינה מקסימיליאן בלומין היו מוצלחים ביותר כזמרים. לפחות שניים מהשלושה פעילים, ממ"ב מופיעה הרבה ואוחיון מוציא ממש בימים אלו אלבום בכורה עם להקתו "אדיר והילדות". בעונה הנוכחית אהבתי במיוחד את דויטש ושרגאי שמעבר לשאלת המיניות, והנראות החשובה, הרשימו בכישרון ויכולת השירה שלהם. אני מקווה שעוד נשמע מהם.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 8:13 am

    רשימה יפה. לי אישית הם היו חשובים במיוחד מבחינת הנראות שהזכרתה בסוף. במקרה הם גם היו שני המוכשרים של העונה.

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 8:40 am

    אייל
    זה מרתק לקרוא אותך מנתח את "היום יום" בחקירה אקדמאית מעמיקה ובכל זאת נישאר נהיר ותקשורתי. זה נפלא לראות איך אתה מצליח להישמר מפופוליזם ולהיות פוליטיקלי קורקט ועדיין ליצור עניין.
    כל פוסט שלך זו חגיגה
    ובנושא כוכב נולד, רק טוב הוא עושה לנו, לכולנו. הוא מחייב להציג את המיוחדות האישית באופן שוויוני כשהנטייה המינית היא רק מרכיב אחד מהמכלול (המוכר בפיצוציה, הלסבית, העולה מרוסיה, הקצין וכו'), בעצם המסגרת הזו (בלי להתיחס לצדי, גל ודנה שיושבים בחבר השופטים) לא יכולנו לבקש תוכנית טובה יותר לקהילה לדעתי.
    תודה לך על הפוסטים המרתקים ומעוררי המחשבה
    ליאור

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 8:46 am

    רשימה מעניינת מאוד (בעיקר ההתחלה) ואינפורמטיבית ומועילה (בעיקר ההמשך) – עכשיו אני יודע איזה ביצועים לחפש ברשת (בעצם, לא צריך לחפש, נתת קישורים. מועילה כבר אמרנו?). 🙂

    תודה!

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 9:47 am

    רשימה מעניינת ומאוד רחבה (אם כי הייתי מכניס גם את הדואט הבוץ׳-פם השני של זהבית ומיה) . אכן הדיון התקשורתי עבר צעד קטן (כי חל רק במקומות מסויימים כראיונות ובלוגים ולא ברכילות, למשל) אך משמעותי מתקופת ה׳אל תשאל אל תספר׳ המוקדמת אל ׳אל תשאל תספר׳ במקרה של חובי, ו׳תשאל אל תספר׳ במקרה של סקעת.
    שמתי לב שהשתמשת במונח אאוטינג כשלילי, לפחות מקריאתי הקודמת אותך, אבל בעצם הרבה מהדיון כאן הוא על אאוטינג, כי כמו עורכי דין, גם עיתונאים לא שואלים שאלות שהם לא יודעים את התשובות להן. כך שנדמה שאתה מבקר את הדרישה לשאלה (כלומר את הנחת ההטרוסקסואליות) אך גם את השימוש בשאלה (כאלימות).

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 9:51 am

    אהבתי. נועה דויטש היתה מקסימה בעיני, קיוויתי שהיא תגיע לגמר- כי חוץ מזה שהיא שרה יפה, היא הביאה לתכנית משהו כיפי, זורם- וחבל שהיא נשרה מוקדם, אבל אני ממש חושבת שזה קשור למה שכתבת פה: העובדה שהיא חשפה את עצמה השפיעה ישירות על ההצבעות שקיבלה מהמסמסים, ואחד המתחרים העיר לה על כך (נדמה לי שזה היה עידן) כשאמר לי שהיא צריכה ללמוד לסתום את הפה.. כך שהיציאה מהארון לא תמיד מועילה למי שנמצא בראשית הקריירה. חבל שזה כך.

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 10:30 am

    תודה לכולם על המלים היפות וההערות
    נמרוד: לא ראיתי את העונה עם זהבית פסי אך העירו לי על הרלבנטיות שלה ושל הדואט ההוא – שבינתיים ראיתי – לדיון.
    השוואה מעניינת לעורכי דין!
    וכן אני ביקורתי כלפי המבנה של השיח בו הdouble bind הוא שאתה חייב להיות בארון ולהשתתף במחיקת הייצוג או לצאת ממנו ולהשתתף במשחק התיוג (והווידוי). לכן מצאתי את ההופעה של חובי סטאר בזמנו מעניינת. אבל בסיכומו של דבר קשה או בלתי אפשרי לחמוק מהתיוג של ההומוסקסואליות – ומהשקיפות של ההטרוסקסואליות.

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 2:17 pm

    יופי של רשימה (ופס קול בצידה).
    כמה הערות:
    1. לגבי לאונרדו והקידודים – אמנם לאונרדו הוא רמז שקוף יחסית, אבל ביחס לכלל הסימנים שאתה רואה – ומפתיע אותי כל פעם מחדש- אני קצת ספקנית אם הם סמלים לגיטמיים. אולי הם חלק מהשיח של הקהילה וברורים לה, אבל לא לציבור הכללי, והשיח הזה קורה מול שתי הקהילות. לכן מה שאתה קורא כ"אמרתי לכם, רק לא בכל כך הרבה מילים" אני קוראת לכל היותר כספק סביר, שבודאי לא מצדיק דיון ציבורי. זה גם מתקשר לנקודה השניה:
    2. אני מודה שרוב החשיפה שלי לכוכב נולד היא דרך הפוסטים שלך, אבל הייתי תחת הרושם ששרגאי הוא "בחוץ" בגלוי ובבירור, ואם זה כך בלי שהוא אמר כלום, זה הכי יופי. הרי המטרה היא נורמליזציה של שתי צורות החיים, אז היום שבו יפסיקו לדון וללחשש "הוא כן או לא?" הוא היום בו המהפכה הצליחה.
    3. ואחת קטנה על סקעת – האינינג אצלו חזק במיוחד (ע"ע "ואת"), ולכן דווקא לגביו השיח, שדוחף אותו לעמדות מתגוננות, הזה הוא לא לגיטמי. יש מי שמתמודד עם הלחץ ומוכן להיכנע לכללים ולצאת בהצהרות ויש מי שלא, וכפי שהגבתי לך כבר בעבר, דווקא מקהילות נרדפות הייתי מצפה שלא יהפכו לרודפים, והומואים היו פעם (ועדיין?) קהילה נרדפת.

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 3:35 pm

    שרון תודה, כל הערותיך מצוינות בייחוד מספר 2! אבל לגבי 3 העקרון הזה כידוע ולמרבה הצער במציאות לא עובד. ראי היהודים שכידוע כשניתן להם כח (מדינה) עוסקים ברדיפות די קשות של מי לא (בייחוד כידוע הפלסטינים).

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 4:59 pm

    תודה על הרשימה המרתקת.
    עם זאת, כפי שכתבתי בפוסט שפתחתי לדיון בעניין הרשימה בפורום "ריאליטיסטים" הנושא הזה לא יורד מהשיח הציבורי ומעניין בעיקר
    דווקא בהקשר של כוכב נולד … אני חושבת שאתה מנתח מאד מדוייק את הנושא הזה אבל כל פעם מחדש כשאני קוראת את הדיונים בעניין הזה – אני לא יכולה להתחמק מהתחושה שישנם דברים שאינם צריכים להיות נדונים באובססיה כזו בתקשורת.
    עצם הצורך של חלקים בקהילה ההומו-לסבית לא להרפות מיחידים באשר הם, ובמיוחד אם הם "כובשים" את לבו של הקהל הישראלי והופכים ל"כוכבים נולדים ואהובים" מעורר בי תחושה עמומה של חמצמצות ואי נוחות. האם באמת זה נחוץ?
    ותודה על הרשימה, מרתקת.

  •   ביום ספטמבר 6, 2010 בשעה 8:04 pm

    גם כיום עדיין המחשבה שאוהד שרגאי היה מבצע את ״כך יום אני מאבד בחור״ בגמר ריגשה המון אנשים. למה? כי ייצוג משוחרר של מיניות שונה מהנורמה בפריים-טיים עדיין חשובה לאנשים ועדיין נחשבת נראות קריטית אחרי אלפיים שנות ארון. כשלא תהיה הומופוביה ולא יהיו ארונות אז אנשים מהקהילה יפסיקו להתעניין בייצוג בצורה כזו. מצד שני כשלמדתי בארה״ב חברי היהודים דנו (בחלקם) באובססיביות מי בייצוג הציבורי הוא יהודי (בפרט אם הוא ״בארון״ בנושא) אז אולי זה מאפיין מיעוטים בצורה רחבה יותר.

  •   ביום ספטמבר 7, 2010 בשעה 2:51 am

    שלום אייל, כמה הערות-

    1. לא הייתה ולו עונה אחת של כוכב נולד מבלי מתמודד/ת להטבי"ת. ההתעסקות בשאלת הארון מגיע בעצם משלושה טעמים אפשריים:
    א- האם "רואים" על המתמודד שהוא בן הקהילה (וכאן תסלח לי על הביטוי "רואים"), ואז ההתעסקות בשאלת הארון היא בדר"כ עניין שולית או לא קיימת(משרפי עונה 1 עד דויטש בעונה האחרונה).
    ב- האם המועמד שר טקסטים העלולים להתפרש כטקסטים להטב"ים או לחלופין שיר השייך לאמן להטב"י מחוץ לארון (נדב קדימון? לא ידעתי שהיה שם אישיו. זה אולי בגלל שקדימון לא ענה על לפחות קריטריון נוסף ברשימה).
    ג- האם מדובר על מתמודד בעל פוטנציאל לזכות. שכן במצב זה (סקעת אולי הדוגמא המובקת), מלבד חרושת השמועות הנלוות, גם קיים לחץ קהיליתי על האומן, או לפחות ביטוי של רצון מצד מובילי דעת בתוך הקהילה, על מנת שהאומן "ייצג" את הקהילה בפריים טיים.

    2- אני מסכים לחלוטין עם הקביעה שסקעת עשה תהליך של חזרה לארון (כי בבית צבי, בניגוד לכוכב נולד, לא קיימת מילה כזאת, "ארון"). עצם זה שהוא ממלא את שלושת הקריטריונים המפורטים מעלה, יתכן והוא היה צריך להגיע להחלטה קרה בנושא שאוחובסקי כל כך אוהב לדוש בו בכוכב נולד: "איזה סוג רומן אתה רוצה להיות". אני חושב שבמקרה של סקעת, בהתחשב ולא מדובר באומן-יוצר כמו עברי או קינן, אלא יותר קרוב בהיבט זה לשרית חדד, נניח, הכניסה לארון נסלחת. אחרי ביסוס המעמד, יציאה מהארון מתבקשת, אחרת זה נראה פתאטית. וזה בעצם המצב שסקעת נקלע אליו, שבסירוב לצאת מהארון הוא בעצם הופך לפתאטי. לצערי הביריונות של אוחובסקי לא משרתת כאן יציאה מהארון, אלא בדיוק ההפך, היא מסמנת לכל אומן מתלבט שעליו לשאת על עצמו את "משקל הקהילה" ולנופף בדגלים, או להסתגר עמוק בארון פן יעשו לו האוטינג פומבי אם יראה לבטים בנושא. אין לבטים, אין התנסות, אין את כל הפריבילגיות שיש לאנשים אלמונים בתקופה שהם מדשדשים ומוציאים רגל אחת מהארון. המסר שאוחובסקי שידר באותו ערב בנושא סקעת היה בבחינת "או שאתה איתנו או שאתה נגדנו".

  •   ביום ספטמבר 7, 2010 בשעה 6:47 am

    היו כמובן הומואים לסביות ומן הסתם ביסקסואלים נוספים ואולי גם טרנסים, וכתבתי רק על חלק מאלו שכנראה כאלו, אני מניח שילוב של כאלו שהנושא עלה ביחס עליהם ושאני שמתי לב אליהם מסיבה זו או אחרת… אני מסכים שלחץ להיות מחוץ לארון עלול לשלול מאדם תקופה של תהליך שהוא צריך ויש משהו בלהיות בעין הציבורית, בפרט בצורה מהירה כמו שקורה ב״כוכב״ שיכול להקשות מאוד. אני גם מבין את מי שלא בא לו שהתקשורת תעסוק בזה באובססיה בה היא עוסקת בנושא. לצערי בעולם בו כפי שכתבתי הבחירה היא להשתתף במחיקה של ייצוג להטב״י מצד אחד או תיוג מצד שני, ובו הומוסקסואליות מסומנת והטרוסקסואליות שקופה, זה מאוד קשה. אבל יש דרכים שונות כפי שכתבתי ברשימה להתמודד עם זה.

  •   ביום ספטמבר 7, 2010 בשעה 9:49 pm

    פוסט מצויין
    נועה דויטש ללא ספק הזמרת המענינת ביותר שהיתה בכוכב 8 ואולי בכל הכוכבים…
    שרגאי צועד סנטימטר אחריה כזמר עם אמירה

  •   ביום ספטמבר 8, 2010 בשעה 7:55 am

    יופי של סקירה, אייל.

    אני חושב שההתייחסות אל התקשורת כמי שאמורה להיות אחראית וליזום את ההכרה באמנים הלהט"בים בכוחות עצמה (ללא קשר לאמנים עצמם, שעד כה נדרשו להצהיר, להכריז, או לפחות "לא לבלבל"), היא גישה מהפכנית שמהווה אולי את הדור הבא של אספקלריית הזרם הליברלי בחברה, את השלב הבא בו כתבות הצבע ב"7 ימים" יתקבלו בבוז ויואשמו בארכאיות ואמנים שמקבלים על עצמם את חוקי האאוטינג-איננינג יתקלו בטענות לעוול שיחרגו מגבולותיהם של בלוגים מסוג זה.

    יחד עם זה, חסרה לי בדברים שלך איזושהי התייחסות לתהליכיות שודאי התרחשה עם הזמן בנושא הזה, כפי שגם ודאי נשתקפה ב"כוכב נולד" המדובר. אולי מתוך משאלת לב בלבד או אולי לא, אני מניח שהייתה כזאת ואשמח אם תעמוד עליה.

    כך או כך, בינתיים ההתייחסות שאתה מציע היא התייחסות חדשנית, מתקדמת ובעיקר מורכבת. מה שעדיין לא מוריד את הסיכוי כי היא שתטרוף את הקלפים בסופו דבר בפולמוס האאוטינג המייגע.

  •   ביום ספטמבר 8, 2010 בשעה 4:24 pm

    יוני תודה
    למעשה התהליכיות שאתה מדבר היא מה שמתואר ברשימה… זה המשמעות של מהראל סקעת עד לנועה דויטש ובחזרה (הכותרת) שאם היא לא היתה מסורבלת גם ככה הייתי מוסיף "דרך חובי סטאר"… וראה גם תגובותו של נמרוד לעיל. בהחלט יש תהליך מזה שמציץ מחוץ לארון וחוזר אליו בבהלה, דרך אלו שמניחים שהם כאלו אך אסור לדבר על כך, ועד לחובי סטאר שזו ההנחה שהוא כזה והוא לא צריך להצהיר, ועד לנועה דויטש שמצהירה אך בצורה מאוד פשוטה ו"זורמת" ואוהד שרגאי שכבר ניתחתי בטקסט את מה שאפשר לומר עליו. אז כן, יש תהליך מסוים. יש שינוי מסוים. "ובחזרה" – בגלל פרשת הראל סקעת האחרונה…

  •   ביום ספטמבר 9, 2010 בשעה 9:51 am

    זהבית פסי אכן הייתה גם היא מושא לאינספור דיונים בפורומים של הלסביות ברשת בעונה בה השתתפה, בעיקר בגלל הבוצ'יות שהפגינה (הכובע, חולצות העניבה, וכו'). מהר מאוד נמצאו גם אלו שהיו מוכנות להשבע שראו אותה במסיבות נשים מסויימות.
    הדואט עם מאיה רוטמן בהחלט היה בחירה מודעת מאוד של מנהלי/ות התכנית לייצר תוכן לסבי לגמרי – צריך לראות את הביצוע שהיה בתכנית, עם ההעמדה, הלבוש, המבטים ההדדיים (שברור שתוכננו מראש) כדי להבין על מה מדובר.

    מאמר מעולה אייל, תודה!

  •   ביום ספטמבר 9, 2010 בשעה 11:47 am

    תודה!
    אני כאמור לא ראיתי את העונה ההיא ולא עקבתי אחרי הדיונים אז. האמת שבעונה 2 של כוכב נולד, רק לקראת סוף העונה בגלל כל השיחות על הראל סקעת, ישבתי וראיתי באינטרנט מבחר ביצועים. אחרי זה לא ראיתי עד עונה 5 כלום, את עונה 5 ראיתי, מ-6 לא ראיתי כלום, וב 7 ו 8 ראיתי שוב צפיה סלקטיבית באינטרנט. בכל מקרה הנה הדואט המבוקש
    http://www.youtube.com/watch?v=791thhmo6m8

    וזהבית פסי עצמה אמרה: (http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3288670,00.html)
    "מאיה רוטמן עזרה לי. היא קלטה שאני מפחדת ובאה ואמרה לי, 'אני אשמור עלייך, אגן עלייך עם הגיטרה שלי. אפקיר אותה בשבילך'. חמודה שלי, איך היא תמיד קולטת אותי. אני בשוק בכל פעם מחדש ממנה, כי אומרים שקשה לקרוא אותי".
    התקרבתן מאוד?
    "מאוד מאוד מאוד. היא אישיות מדהימה, אין דבר כזה. אחרי הדואט שלנו ל'כמו צמח בר' היה לי ממש קשה. סוג של פרידה. היה שם משהו מדהים בינינו, איך שהחזקנו ידיים בצורה בכלל לא מתוכננת. אני מרגישה אליה כל כך הרבה אהבה והערצה, היא פשוט מדהימה".

    ובאותו ראיון:

    "את המשחק המגדרי המשובב שלה פסי מנהלת כרגע, בעיקר, כמובילת אופנה. לדבריה, הקו הגברי המעודן שהיא נוקטת בתוכנית הוא לגמרי פרי השראתה, והיא איננה מקבלת הוראות מסטייליסטיות. "אני מתה על הסגנון הזה. מלבישים אותי בתוכנית כמו שאני אוהבת. ניסו מאיזה עיתון להלביש אותי לא מזמן בשמלת פרחים וכובע קש. אמרתי להם, 'נראה לכם? ראיתם אותי בכלל? זה ממש לא הטעם שלי'. אין סיכוי שאני אלבש שמלה".
    מה עם הכובע?
    "קצת הגזימו עם הסיפור הזה. תמיד הייתי עם כובע, ואנשים לא עשו מזה עניין. עכשיו הפכתי להיות זהבית עם הכובע. חושבים שהוא דבוק לי לראש, וזה מציק לי. זה לא שיש לזה משמעות או משהו, כולה כובע".
    את חושבת שאת מודל חדש לחיקוי?
    "אולי, במה שקשור לבגדים. יש המון בנות שמתלבשות כמוני, ויודעות שזה הכי נוח בעולם, ועכשיו יש להן עם מי להזדהות. זה לא שאני לא אוהבת סגנון נשי, זה יפה נורא, אבל אני טומבוי, ולא קוראת לעצמי בשום שם אחר".

  •   ביום אוקטובר 26, 2010 בשעה 1:41 pm

    פוסט וניתוח מרתק. נועה דויטש היא קסם מהלך על 2. אישיות מרתקת ומחממת לב.

  •   ביום מרץ 8, 2012 בשעה 12:20 pm

    נדב קדמון: -כתבת על משיכה לגברים?
    "התפיסה שלי לגבי העניין הזה היא נונשלנטית לחלוטין. אני לא מתעסק בזה במודע. אין לי ארון לצאת ממנו כבר מזמן. אבל השירים שלי הם פחות על בינו לבינו, או בינו לבינה, זה יותר על העולם הפנימי שלי".
    http://www.mako.co.il/music-Magazine/articles/Article-86b916ae8c7e531006.htm&sCh=3d385dd2dd5d4110&pId=1080044444

    חובי סטאר: ""-אז אתה יוצא מהארון?
    "נראה לי שסתם מתעסקים בזה. אני לא חושב שיש לי מאיפה לצאת." – האפסטימולוגיה של הארון של כוכב נולד מכה שנית (ושימו לב ליחס בין הכותרת לבין התשובה בראיון – הכותרת שעלתה לכתבה בפייסבוק היתה "חובי סטאר יוצא מהארון")

    http://www.mako.co.il/music-Magazine/articles/Article-54e2126aa3b7531006.htm&sCh=f6750a2610f26110&pId=786102762

טרקבאקים

פרסם תגובה

שדות נדרשים מסומנים *

*

*