הרשימה פורסמה באתר "העוקץ" כחלק מפרויקט "הרחובות ממריאים, לאט" – חצי שנה למחאה החברתית
חצי שנה אחרי, והשיח של הצדק החברתי עדיין כאן. כמעט ולא עובר יום בלי אירוע או מחאה, והשפה החדשה שחלחלה לשיח הציבורי בקיץ לא נעלמה. אבל הכול מתנהל על אש קטנה יחסית, בלי המספרים הגדולים של הקיץ. בקיץ האחרון כתבתי מספר פעמים על המלאכותיות של ההפרדה בין "החברתי" וה"פוליטי". בישראל, לדבר על רווחה, עבודה, בריאות, תזונה, חינוך ודיור, נחשב כנושא "חברתי" שגם גופים "לא פוליטיים" יכולים לדבר עליו ולהתלכד סביבו. מנגד, לדבר על כל מה שכרוך באפליית הפלסטינים בישראל ובפרט בשטחים – אף שלמעשה חלק ניכר מאפלייתם סב בדיוק סביב אותם צירים חברתיים שבהם עסקה המחאה – כבר נחשב כ"פוליטי" ומעורר מחלוקת. סברתי, וכמדומני שהמציאות מוכיחה זאת, שכל עוד תשמר ההבחנה הזו, ישוב ה"פוליטי" בגרסתו הלאומנית, וישליט עלינו שוב ושוב את סדר היום שלו תוך דחיקת ה"חברתי" לשוליים.
מצד אחד אפשר לומר שהחלוקה בין ה"חברתי" ל"פוליטי", אפשרה למחאה להיות כה גדולה בקיץ האחרון: הגיעו אנשים מכל קצוות הקשת ה"פוליטית" – ככל שזה נוגע להשקפות על סוגיית הכיבוש. וצריך גם לומר שהמחאה אפשרה, ולו בשוליה, צורות חדשות של סולידריות ושיתוף פעולה שלא היו קודם, ושהסיסמה "יפו, התקווה, אותה מהפיכה", עדין מהדהדת. אבל מצד שני, על סדר היום החברתי שב והשתלט איום הטרור, או האיום האירני, או האיום הדמוגרפי, ושלטון הפחד שבא יחד עם הדיבור עליהם. במובן זה מקור העוצמה הוא גם מקור החולשה: כל עוד לדבר על רווחה, עבודה, בריאות, תזונה, חינוך ודיור, ייחשב כ"חברתי", אך לדבר על הנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני יחשב כ"פוליטי", ישמרו הגבולות של השיח החברתי, בצורה שלא תוכל להביא שינוי אמיתי. הלאומיות תשוב ותקרא לנו לדגל, בצורה שתייצר סולידריות מזוייפת על בסיס לאומי, תוך מחיקת הפערים החברתיים מהדיון בשם ההתגייסות כביכול "שלנו" (קרי "עם ישראל") כנגד האויבים הקמים עלינו להשמידנו.
השיח החברתי עדיין כאן, וצריך לפרוץ מחדש. ברור לחלוטין הצורך בשיח חדש, שלא חוזר על החלוקות הקיימות בין "ימין" ו"שמאל" בצורה שמפצלת את הציבור על פי העמדות בנושא הפלסטיני. ברורה החשיבות של שיח ששם את המצוקות החברתיות במרכז. אך יהיה זה נאיבי לחשוב שאפשר "להדחיק" את הנושא הזה ה"פוליטי" ולהתלכד סביב הנושא החברתי. לא רק כי עצם החלוקה היא מלאכותית ולא צודקת (הדיכוי של הפלסטינים נוגע בשאלות של צדק חברתי במובהק), אלא גם כי ה"מודחק" הזה ישוב ויצוץ בצורה שצפויה לסכל את המחאה החברתית. נראה שהסיכוי היחיד של השיח החברתי להצליח, היא לא על ידי שימור החלוקה הזו, אלא דווקא על ידי התגברות עליה. על ידי הבנה שכל עוד נתחום את גבולות הסולידריות בהתאם לחלוקה המלאכותית בין ה"חברתי" ו"הפוליטי", הרי שנכשל. כל עוד נעשה זאת, ניתן להפרדה בין האנשים, שמבודדת אותם ומנסה בעצם להחליש את מאבקם החברתי – לנצח. המקום בו כולם נקראים לדגל הלאומי בשם המצב הפוליטי, הוא מקום המבקש למחוק את הפערים הכלכליים והחברתיים בין הנקראים לדגל הלאומי, וגם לשבור את הסולידריות בינם ובין אלו שמסומנים כ"אחרים" על בסיס לאומי.
אך למעשה, אם המחאה החברתית אופיינה בשבירה של גבולות בין אנשים וסולידריות אל מול שלטון שלא דואג להם אלא מפקיר אותם, הרי ששבירת הגבולות בין ה"חברתי" ו"הפוליטי" ושבירת גבולות הסולידרית הם הצעד הבא המתבקש, גם אם במציאות הפוליטית שלנו הוא קשה כל כך. ורק כאשר זה יקרה, תהיה זו מהפיכה של ממש.
תגובות
איל,
לצערי אני נתקל באנשים רבים שמזדהים עם הימין הפוליטי והם מקרבנותיו, ואיני מצליח להסביר להם שהמחאה הזו היא שלהם ועבורם, רק מפני שהיא "רשומה" על שם השמאל. איך אתה מציע לשבור את הגבולות האלו, כדבריך?
אם הייתי יודע כבר הייתי מקבל פרס נובל לשלום. אני חושב שזה תהליך שהתחיל וצריך להמשיך בו. הוא התחיל בקיץ דרך יוזמות משותפות, שצריך לתת להן יותר מקום וביטוי. הדיבור על כך שלא צריך לתת "להם" להפריד ביננו, צריך להתחיל להחיל את הסולידריות הזו. המסר שכפי שהממשלה לא דואגת לאזרח בתחום הרווחה, כך גם בתחום הבטחון היא לא בעצם דואגת לו צריך להכנס. אני חושב שבמחאה, בפרט בחיפה, היתה הרבה דו-לאומיות, זו כבר התחלה…
יישר-כח וכל הכבוד והייקר לפרופ' אייל גרוס על דבריו הנכוחים הצודקים מעבר לכל ספק!
בברכה, ניצן אביב.
פוליטיקה היא אומנות האפשר, תמיד צריך סדר עדיפויות ואי אפשר להשיג הכל ולהניף את כל הדגלים בעת ובעונה אחת.
לכן מרצ למשל סופגת הרבה מאוד ביקורת מצד קהליה על כך שזונחת את הדגלים הסוציאליסטים (או סוציאל דמוקרטים, או סוציאליברלים אם להזדקק למינוחיו של החבר ביילין) ואת הדגלים נגד כפייה דתית, שהתבטאו למשל בחברותה הרופסת בממשלת ברק ב-1999, ממשלה קפיטליסטית-דתית-חרדית.
כך שהביקורת שלך עובדת בשני הכיוונים ותוצאתה דווקא עשויה להיות פגיעה במאבק הפלסטיני לטובת מאבקים "שמאליים" אחרים (סוציאליזם/חילוניות/זכויות להט"ב וכו'..).
פרסם תגובה